Orthopedische manuele therapie

Aan de hand van de meest voorkomende aandoeningen van de schouder, wordt een beeld gegeven van de mogelijkheden van de orthopedische manuele therapie.

De volledige blokkade van het schoudergewricht, bekend als frozen shoulder. Deze kan het gevolg zijn van een periode onvoldoende kunnen bewegen van de schouder, maar vaak ook is de oorzaak onbekend. Het gehele gewricht zit vast. Het is een erg pijnlijke kwaal die echter in ongeveer 2 jaar vanzelf geneest. De aandoening kan worden gehalveerd zowel in tijdsduur als in ernst met goed gedoseerde gewrichtsbewegingen bekend uit de manuele therapie.

De gedeeltelijke blokkade komt zeer veel voor. Meestal betreft het de voorzijde van het gewricht. Door ons te voelen als een weerstand bij het opspannen van dat deel van het gewricht. De oorzaak kan zijn een val of een langdurige, wat geforceerde houding van de arm vooral bij liggen. De aandoening is minder pijnlijk, maar is wel vaak de oorzaak van vb een slijmbeursontsteking. De blokkade is gemakkelijk te herstellen met een korte, snelle gewrichtsbeweging bekend uit de chiropractie. En dan is vb symptomatische behandeling van een slijmbeursontsteking niet nodig. Wel kan een enkele keer de blokkade in stand gehouden worden door lokale spierspanning. En dit is het gebied waar geïsoleerde aanspanning, bekend uit de osteopathie, zinvol is.

Na een schoudertrauma ontstaat vaak het tegenovergestelde van blokkade: teveel beweging in een deel van het gewricht, bekend als instabiliteit. Echter vaak ook ligt de oorzaak in verstijvingen in andere delen van de schoudergordelketen. Deze keten loopt door tot bij de ruggewervels. In alle gevallen is training van de spieren, bekend uit de medische trainingstherapie, aangewezen. Hiervoor hebben we een speciaal trainingscentrum met alle benodigde trainingsapparatuur. Het resultaat en de trainingsperiode varieert sterk. Ook na operaties aan de schouder of aansluitend op de therapie is goed gedoseerde training belangrijk.

Pijn tgv verklevingen in pezen rond de schouder kan met de juiste techniek worden losgemasseerd. En de oorzaak van deze overbelasting wordt opgespoord en aangepakt. Overigens blijkt bij uitgekiend onderzoek, bekend uit de orthopedische geneeskunde, dat pijn van “tendinitis” toch vaak afkomstig is van andere weefsels zoals slijmbeurs of gewrichtskapsel.

Verkrampingen in spieren of zgn spierknopen vereisen stretching zowel in het verloop van de spier als in dwarse richting. Tevens zal ook weer de oorzaak worden opgespoord en aangepakt. Met gerichte oefening kan men zelf de zaak soepel houden.

Bij reuma (zowel slijtage als chronisch gewrichtsreuma ) kan men terecht bij gespecialiseerde collega’s. Zie onder fyranet.
Verder komen bij de schouder aandoeningen van zenuwen of kraakbeen minder frequent voor.

Er is overleg met huisartsen en specialisten. Er is aansluiting bij Fydee Nederland.  We zoeken geen aansluiting bij de opleiding OMT: zo perfect als de technische kant, zo gebrekkig is te vaak de mentaliteit en profilering. Bij onbegrepen klachten is er de mogelijkheid tot echografie.

Fysiotherapie Dauwendaele

 

Hoofdvestiging
Roozenburglaan 89
4337 JB Middelburg

CBS Acaciahof (Kinderfysiotherapie)
Generaal Hakewill Smithlaan 9
4333BW  Middelburg

De Combinatie (Kinderfysiotherapie)
Pablo Picassoplein 121
4382KB  Vlissingen

 

0118 - 61 30 72
Bij voorkeur tussen 8.00 - 12.00 uur i.v.m. aanwezigheid secretaresse

Openingstijden

Maandag

Dinsdag

Woensdag

Donderdag  

Vrijdag

Zaterdag

8.30 - 18.00 uur

8.30 - 18.00 uur

8.30 - 18.00 uur

8.30 - 18.00 uur

8.30 - 18.00 uur

8.30 - 13.00 uur