Lymfedrainage/oedeemtherapie

Manuele lymfedrainage is een massagevorm die erop gericht is het lymfestelsel te stimuleren. Deze stimulatie is nodig om het teveel aan vocht (oedeem) beter of sneller via de lymfebanen af te voeren en het daardoor te verminderen. De massage wordt met een zeer lichte druk uitgevoerd in een rustig, constant tempo.

Oedeem is een abnormale ophoping van vocht in het weefsel als gevolg van een verstoorde vochtdoorstroming. Oedeem kan aangeboren zijn (primair oedeem) of ontstaat als gevolg van een andere aandoening (secundair oedeem).

Oedeem is vaak het gevolg van de behandeling van oncologische aandoeningen, bijvoorbeeld borstkanker. Bij de behandeling kan het nodig zijn de okselklieren te verwijderen en/of chemotherapie en/of bestraling te krijgen. Dit heeft als gevolg dat de afvoer van lymfevocht wordt belemmerd waardoor er een armoedeem kan ontstaan.

Ook passen we in de behandeling vaak lymfetaping toe; Een specifieke tape die de circulatie in de huid kan verbeteren en de lymfeafvoer kan bevorderen. Tevens kan deze tape gebruikt worden ter mobilisering van huid en littekens.
Om de afname in oedeemomvang te realiseren zullen soms bandages (zwachtels) gebruikt worden, de zogenaamde compressietherapie. Daarnaast zijn oefentherapie en ademtherapie ook een belangrijk onderdeel van de behandeling.

Naast lymfeoedeem is lymfedrainage ook toepasbaar bij andere klachten, zoals:

  • zwellingen (oedeem), bijv. na een ongeval of operatie
  • verstuikingen
  • bloeduitstortingen
  • spierletsels
  • klachten aan het zenuwstelsel; bijv MS, migraine.
  • klachten als gevolg van stress; slapeloosheid, hoofdpijn, vruchtbaarheidsproblemen.
  • bloedcirculatiestoornissen

De fysiotherapeutische behandeling van oedemen wordt toegepast door fysiotherapeuten die zich hebben verenigd binnen de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie binnen de Lymfologie www.nvfl.nl of de Vereniging Manuele Lymfedrainage ad modum Vodder www.MLDV.org .

Fysiotherapie Dauwendaele

 

Hoofdvestiging
Roozenburglaan 89
4337 JB Middelburg

CBS Acaciahof (Kinderfysiotherapie)
Generaal Hakewill Smithlaan 9
4333BW  Middelburg

De Combinatie (Kinderfysiotherapie)
Pablo Picassoplein 121
4382KB  Vlissingen

 

0118 - 61 30 72
Bij voorkeur tussen 8.00 - 12.00 uur i.v.m. aanwezigheid secretaresse

Openingstijden

Maandag

Dinsdag

Woensdag

Donderdag  

Vrijdag

Zaterdag

8.30 - 18.00 uur

8.30 - 18.00 uur

8.30 - 18.00 uur

8.30 - 18.00 uur

8.30 - 18.00 uur

8.30 - 13.00 uur