Lymfedrainage/oedeemtherapie

WAT IS OEDEEMTHERAPIE? 

Oedeemtherapie wordt toegepast bij patiënten die last hebben van (lymf)oedeem, een abnormale ophoping van vocht in het lichaam.

Het menselijke lichaam bestaat voor ongeveer 2/3 deel uit vocht. Dit vocht bevindt zich in en rondom alle lichaamscellen, de bloedbanen, lymfebanen en hersenbanen. 

Net als de bloedbaan waarin bloed circuleert, heeft het lichaam een lymfestelsel waar lymfe doorheen stroomt. Het lymfestelsel is vergelijkbaar met het stelsel voor de bloedsomloop. In tegenstelling tot de bloedcirculatie is het lymfestelsel alleen een afvoerend en open systeem.

250_9764fysiopraktijk.jpg

Een goede waterhuishouding zorgt ervoor dat het lichaam in goede conditie verkeerd. Het lymfestelsel (lymfebanen en knopen) zorgt voor deze voedende, zuiverende en drainerende werking. Lymfedrainage is dus een normale natuurlijke functie van ons lichaam. Deze functie kan echter verstoord worden als gevolg van een ongeval, ziekte of stress, met lymfe-oedeem tot gevolg.

Met oedeemtherapie zorgen we ervoor dat het vocht wordt afgevoerd. Door de vochtafvoer vermindert de pijn, neemt oedeem af en geneest bijvoorbeeld ook een wond sneller. Na stimulering van de vochtafvoer kan het soms nodig zijn om nog lymftaping, compressietherapie of oefentherapie toe te passen.

 

Oedeemtherapeuten in Middelburg
De oedeemtherapeuten in onze praktijk zijn Francky Koole en Annet van der Borst.

 

WANNEER KAN LYMFEDRAINAGE/OEDEEMTHERAPIE HELPEN? 

Bij lymfoedeem is sprake van een zwelling. Een zwaar of vermoeid gevoel in arm of been, of een gevoel van spanning rondom pols, vingers, enkels, elleboog of knieën kan het gevolg zijn van lymfoedeem. Vaak is er ook sprake van pijn.

In onze praktijk te Middelburg houden wij ons bezig met de behandeling van patiënten die last hebben van (lymf)oedeem, een abnormale ophoping van vocht in het lichaam. Oedeem komt onder meer voor bij mensen met (borst)kanker, mensen die een borstoperatie hebben ondergaan of mensen met littekens of lymfoedeem als gevolg van bestraling en/of chemotherapie.

De manuele lymfedrainage en oedeemtherapie is toepasbaar bij onderstaande klachten, al dan niet in combinatie met andere therapie vormen. Zo behandelen wij mensen met: 

  • zwellingen (oedeem na ongeval of operatie) 
  • borstkanker
  • oedeem aan benen, armen, buik, of gezicht 
  • bloedcirculatiestoornissen 
  • verstuikingen 
  • bloeduitstortingen 
  • huidproblemen (bv. littekens)
  • migraine

 

WAT KUNT U VERWACHTEN?

Met manuele lymfdrainage, oedeem- en fibrosegrepen, lymftaping en eventueel compressietherapie zorgen we ervoor dat het vocht wordt afgevoerd. Door de vochtafvoer vermindert de pijn, neemt oedeem af en geneest bijvoorbeeld ook een wond sneller. Na stimulering van de vochtafvoer kan het soms nodig zijn om te zwachtelen om het behaalde resultaat te behouden.

Lymfedrainage/oedeemtherapie is een combinatie van verschillende behandelmogelijkheden: 

Manuele lymfedrainage

Manuele lymfedrainage is een specifieke massagetechniek die erop gericht is het lymfestelsel te stimuleren. Het stimuleert de vochtopname door de lymfvaten en verhoogt de afvoer van weefselvocht. Door gebruik te maken van bepaalde handgrepen kan het vocht verplaatst worden naar gebieden in het lichaam waar het lymfesysteem nog intact is zodat het daar vandaan in de circulatie kan worden opgenomen. Ook zijn er specifieke handgrepen om fibrotische (bindweefselvorming) verhardingen in het weefsel los te maken. 

Lymftaping

Lymftaping is uitermate geschikt om de lymfedrainage te ondersteunen. De speciale tape heeft dezelfde elasticiteit als de huid en kan met een speciale techniek worden aangelegd, zodat lymfevocht versneld kan worden afgevoerd.

Compressietherapie

Als er nog geen stabiele situatie in de omvang is bereikt, kan door middel van het aanleggen van bandages, van buiten af een continue druk worden aangebracht, die het uittreden van vocht tegengaat en de afvoer van lymfe ondersteunt.

Oefentherapie

Een belangrijk component van de afvoer is de "spierpomp". Tijdens het aanspannen van de spieren (vooral in de benen) worden de aders en lymfebanen even dicht gedrukt en worden het bloed en lymfe omhoog gestuwd. Doordat in de aders en lymfebanen klepjes aanwezig zijn, kan het bloed en vocht alleen maar naar boven richting het hart gaan wat een gunstig effect heeft op oedeemvermindering. 

Een behandeling duurt 30- 45 minuten. De behandelduur verschilt per persoon. Als er sprake is van oedeem in uw arm of been maken wij dit inzichtelijk door middel van omtrekmetingen. Er vindt een eerste meting plaats tijdens uw eerste afspraak en periodiek herhalen wij deze meting om de resultaten zichtbaar te maken. 

De verenigingen binnen de oedeemtherapie zijn: Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie binnen de Lymfologie www.nvfl.nl of de Vereniging Manuele Lymfedrainage ad modum Vodder www.MLDV.org.

 

VERWIJZING, VERGOEDING EN TARIEVEN

Verwijzing:

Vaak wordt u door uw specialist of huisarts geadviseerd om te starten met oedeemtherapie. Dan krijgt u een verwijzing mee. Op uw eigen initiatief starten kan ook, dan kijken wij tijdens de eerste afspraak of u een verwijzing nodig heeft. Dit is niet altijd noodzakelijk.

Vergoeding en tarieven:

Voor informatie over vergoeding en tarieven klik hier.

Fysiotherapie Dauwendaele

 

Hoofdvestiging
Roozenburglaan 89
4337 JB Middelburg

CBS Acaciahof (Kinderfysiotherapie)
Generaal Hakewill Smithlaan 9
4333BW  Middelburg

De Combinatie (Kinderfysiotherapie)
Pablo Picassoplein 121
4382KB  Vlissingen

 

0118 - 61 30 72
Dagelijks bereikbaar tussen 08:30 en 17:00. Buiten kantoortijden kunt u ons bereiken via
e-mail: info@fysiodauwendaele.nl  

Openingstijden

Maandag

Dinsdag

Woensdag

Donderdag  

Vrijdag

Zaterdag

8.30 - 18.00 uur

8.30 - 18.00 uur

8.30 - 18.00 uur

8.30 - 18.00 uur

8.30 - 18.00 uur

8.30 - 13.00 uur