Kinderfysiotherapie

WAT IS KINDERFYSIOTHERAPIE?

Kinderfysiotherapie is fysiotherapie voor kinderen van 0-18 jaar. Er zijn 2 fysiotherapeuten werkzaam in onze praktijk te Middelburg zijn hierin gespecialiseerd. Na de opleiding tot algemeen fysiotherapeut hebben zij een vierjarige masteropleiding gevolgd specifiek gericht op fysiotherapie bij kinderen.

Kinderfysiotherapeuten in Middelburg
Onze kinderfysiotherapeuten zijn Anneke de Vos en 
Marlous van Ingen-de Waard.

600_9803fysiopraktijk.jpg

WANNEER KAN KINDERFYSIOTHERAPIE HELPEN?

De motorische ontwikkeling bij kinderen begint meteen na de geboorte. Kinderen leren omrollen, kruipen, staan, lopen, peuter- en kleutervaardigheden. Mede door deze ontwikkeling krijgen kinderen een steeds grotere zelfstandigheid.Bij de meeste kinderen verloopt deze ontwikkeling zonder problemen. Bij sommige kinderen echter is deze ontwikkeling verstoord of verloopt de motorische ontwikkeling langzamer. Dit kan verschillende oorzaken hebben.

Vaak wordt door ouders zelf opgemerkt dat de ontwikkeling van hun kind langzamer of anders verloopt dan bij andere kinderen. Maar het kan ook zijn dat het wordt opgemerkt door het consultatiebureau, op school of door de huisarts. Wanneer er problemen zijn in de motorische ontwikkeling kan een kind woorden doorgestuurd naar een kinderfysiotherapeut, of kunnen ouders zelf contact met ons opnemen.
Naast problemen in de motorische ontwikkeling kunnen ook schrijfmotorische problemen, orthopedische klachten, houding gerelateerde klachten of pijnklachten een reden zijn om doorverwezen te worden of contact op te nemen.

Voor de meest voorkomende klachten voor kinderfysiotherapie klik hier

 

WAT KUNT U VERWACHTEN?

Onderzoek:
Het onderzoek bestaat grofweg uit 2 onderdelen. De anamnese (het vraaggesprek) en het lichamelijk onderzoek. Hieronder leggen we verder uit wat u zich hierbij voor kunt stellen.

Vraag gesprek:
Wanneer u en uw kind bij ons komen starten we met een anamnese. Dit is een vraaggesprek met als doel het inzichtelijk maken van de problemen en de bijbehorende hulpvraag die jullie hebben.

Over het algemeen worden er vragen gesteld over de voorgeschiedenis, de motorische ontwikkeling tot dan toe maar ook andere ontwikkelingsdomeinen als bijvoorbeeld spel ontwikkeling, spraak-taal ontwikkeling en de sociaal-emotionele ontwikkeling komen aan bod. Maar ook onderwerpen als hobby’s of sporten worden besproken in dit vraaggesprek. 

Lichamelijk onderzoek:
Wanneer de hulpvraag op het gebied van de motorische ontwikkeling ligt zullen er test gedaan worden om het motorisch functioneren van uw kind in kaart te brengen. Deze tests bestaan veelal uit spelletjes. 

Afhankelijk van de hulpvraag wordt er lichamelijk onderzoek gedaan, zo kan er bijvoorbeeld gekeken worden naar mobiliteit van gewrichten, spierlengte of kracht.

Na het afronden van het onderzoek worden de bevindingen besproken en stellen we, indien nodig, samen een behandelplan op. 

Behandeling:
Het doel van de behandeling is om passend bij de hulpvraag de motorische en/of bewegingsmogelijkheden van uw kind spelenderwijs te verbeteren. Vaak krijgt uw kind ook oefeningen aangeleerd die thuis herhaald kunnen worden.

Bij zuigelingen bestaat de behandeling voor een groot deel uit hanterings- en speladviezen aan ouders. U kunt samen met uw kind ook thuis oefenen. 

Kinderen tot 2 jaar behandelen we in de regel aan huis, kinderen vanaf 3 jaar zien we bij ons op de praktijk of in een van onze nevenvestigingen.

 

VERWIJZING, TARIEVEN EN VERGOEDINGEN

Verwijzing
Al sinds januari 2006 kunt U zonder verwijzing van een arts terecht voor onderzoek, en/of behandeling bij een fysiotherapeut.
Wanneer behandeling aan huis noodzakelijk is kan het zijn dat er toch een verwijzing nodig is. Dit is afhankelijk van uw verzekering. Twijfelt u of u een verwijzing nodig heeft? Neem gerust contact met ons op.

Vergoeding en tarieven:

Voor informatie over vergoeding en tarieven klik hier.

 

 

 

Fysiotherapie Dauwendaele

 

Hoofdvestiging
Roozenburglaan 89
4337 JB Middelburg

CBS Acaciahof (Kinderfysiotherapie)
Generaal Hakewill Smithlaan 9
4333BW  Middelburg

De Combinatie (Kinderfysiotherapie)
Pablo Picassoplein 121
4382KB  Vlissingen

 

0118 - 61 30 72
Dagelijks bereikbaar tussen 08:30 en 17:00. Buiten kantoortijden kunt u ons bereiken via
e-mail: info@fysiodauwendaele.nl  

Openingstijden

Maandag

Dinsdag

Woensdag

Donderdag  

Vrijdag

Zaterdag

8.30 - 18.00 uur

8.30 - 18.00 uur

8.30 - 18.00 uur

8.30 - 18.00 uur

8.30 - 18.00 uur

8.30 - 13.00 uur