Dry Needling

WAT IS DRY NEEDLING?

Dry needling is een behandelmethode waarbij de fysiotherapeut door middel van een speciale techniek je spieren triggert, zodat spierverhardingen en verkrampingen snel en langdurig ontspannen raken. Dry needling en acupunctuur worden vaak met elkaar verward. Dry needling gebruikt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald, er wordt dus geen vloeistof in de spier gespoten.

Bij dry needling gebruikt de fysiotherapeut meestal één naald, waarmee hij kortdurend de spier prikkelt. Hij prikt op specifieke punten, de zogenaamde triggerpoints..

250_9562fysiopraktijk.jpg

Triggerpoints zijn kleine verkrampingen die niet alleen pijn in de spier veroorzaken, maar ook in de nabijgelegen zenuwbanen en lichaamsdelen voor problemen zorgen. Ze kunnen ontstaan door tal van oorzaken, welke later uitgebreid worden toegelicht. 

De meest voorkomende triggerpoints zitten in je nek, schouder, rug of bil. Het menselijke lichaam bouwt de triggerpoints willekeurig en onwillekeurig op. Dat wil zeggen dat ieder menselijk lichaam triggerpoints heeft, maar dat je daar niet altijd last van hoeft te hebben.

Dry needling therapeut in Middelburg

De dry needling therapeut in onze praktijk is Jeremy Dijkstra

 

WANNEER KAN DRY NEEDLING HELPEN?

Triggerpoints kunnen zich uiten in pijn of stijfheid in een spier waardoor je als het ware pijn op ‘afstand’ kan ervaren. Ook bewegingsbeperkingen of verminderde kracht in betrokken spieren en/of gewrichten zijn veelvoorkomende verschijnselen. 

Eventuele neveneffecten zijn tintelingen in je arm of been, hoofdpijn of duizeligheid. Regelmatig gebeurt het dat pijnontwijkend gedrag optreedt. Je gaat dan ‘anders’ bewegen om de pijn te ontwijken of te verlichten waardoor ook klachten ontstaan. 

Triggerpoints kunnen op verschillende manieren ontstaan:

  • Acuut, bijvoorbeeld door een verkeerde beweging of ongeluk
  • Chronisch, door een langdurig verkeerde houding
  • Langdurige overbelasting van bijvoorbeeld arm, schouder en/of nek bij computergebruik 
  • Overbelasting of blessures bij sporters
  • Beschadiging van weefsel zoals bij een meniscus-letsel of een hernia
  • Langdurige afwezigheid van beweging, bijvoorbeeld door gips
  • Psychologische factoren zoals stress en depressie
  • Voetafwijking of verschillen in beenlengte, bijvoorbeeld ontstaan na een botbreuk of operatie
  • Slaaptekort
  • Te strakke kleding of het verkeerd dragen van bijvoorbeeld een rugzak

 

WAT KUNT U VERWACHTEN VAN DRY NEEDLING? 

Bij Fysiotherapie Dauwendaele analyseert de fysiotherapeut eerst je klachten door een gesprek en gericht onderzoek. Daarna onderzoekt hij de spieren die mogelijk de pijn veroorzaken. De fysiotherapeut zoekt specifiek in die spieren naar de bewuste triggerpoints, waarna hij die plaatsen behandelt om de spieren te ontspannen.

De behandeling is gericht op het uitschakelen van de triggerpoints. Via het gericht aanprikken met een naaldje, raken de spieren ontspannen. Bij langdurige klachten behandelt de therapeut vaak meerdere spieren in je arm of been. 

Het inbrengen van het naaldje voel je bijna niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich kort aan. Dat geeft een soort kramp gevoel. Na of tijdens de behandeling kan de spier wel wat vermoeid of stijf aanvoelen, maar dat is vaak van korte duur.

Na de behandeling krijg je oefeningen en gerichte adviezen mee om de verbeterde situatie bij te kunnen houden. De behandeling duurt ongeveer 30 minuten. 

 

VERWIJZING, VERGOEDING EN TARIEVEN:

Verwijzing:

Vaak wordt u door uw specialist of huisarts geadviseerd om te starten met fysiotherapie. Dan krijgt u een verwijzing mee. Op uw eigen initiatief starten kan ook, dan kijken wij tijdens de eerste afspraak of u een verwijzing nodig heeft. Dit is niet altijd noodzakelijk.

Vergoeding en tarieven:

Voor informatie over vergoeding en tarieven klikt u Hier

Fysiotherapie Dauwendaele

 

Hoofdvestiging
Roozenburglaan 89
4337 JB Middelburg

CBS Acaciahof (Kinderfysiotherapie)
Generaal Hakewill Smithlaan 9
4333BW  Middelburg

De Combinatie (Kinderfysiotherapie)
Pablo Picassoplein 121
4382KB  Vlissingen

 

0118 - 61 30 72
Dagelijks bereikbaar tussen 08:30 en 17:00. Buiten kantoortijden kunt u ons bereiken via
e-mail: info@fysiodauwendaele.nl  

Openingstijden

Maandag

Dinsdag

Woensdag

Donderdag  

Vrijdag

Zaterdag

8.30 - 18.00 uur

8.30 - 18.00 uur

8.30 - 18.00 uur

8.30 - 18.00 uur

8.30 - 18.00 uur

8.30 - 13.00 uur